
Нашите творчески проекти с фокус върху човешкото здраве
29/08/2024
Пробиотичните храни са предназначени да поддържат „добрите“ чревни бактерии и да насърчават цялостно нашето здраве. Затова можем да ги срещнем във всяка култура.
В нашите черва има безброй бактерии – експертите изчисляват, че около 1,3 пъти повече, отколкото имаме общо телесни клетки . Всеки човек има от 100 до 200 различни вида бактерии в червата си. Някои видове имат особено благоприятен ефект върху нашето здраве, а други имат по-негативен ефект. Важно е полезните бактерии да имат надмощие, за да не се появи дисбиоза в червата, което може да доведе до редица заболявания.
Добрата новина: Можем да проявим темперамента си на Създатели на собствения си живот и да направим много добри неща за баланса в червата чрез здравословна, предимно растителна храна. Живите пробиотични храни и напитки са точно такъв избор – естествени имуностимулатори и антиоксиданти, богати на ензими, лесно усвоими.
Терминът “пробиотик” се превежда като “за живота “. Храните се наричат пробиотични, ако съдържат микроорганизми, които достигат до нашите черва в достатъчни количества и имат положителен ефект върху здравето Тези микроорганизми включват например млечнокисели бактерии като лактобацили и бифидобактерии, но също така и някои гъбички от дрожди.
Специалистите свързват нарушената чревна флора, т.е. дисбаланса на „добрите“ и „лошите“ чревни бактерии, с голямо разнообразие от заболявания. Има голям научен интерес към благоприятстващите здравето пробиотици и в момента се провеждат многобройни проучвания.
Вече са наблюдавани положителни ефекти при следните аспекти:
-Лактобактериите подобряват здравето на червата и осигуряват здрава чревна флора.
-Те подобряват храносмилането и осигуряват по-добро снабдяване с хранителни и жизненоважни вещества.
-Те регенерират чревната лигавица и предотвратяват синдрома на пропускливите черва.
-Те облекчават хронични храносмилателни проблеми като диария, запек, газове и др.
-Имат противовъзпалително действие и затова помагат при всички хронични възпалителни заболявания.
-Подсилват и облекчават имунната система.
-Те помагат за регулиране на липидния метаболизъм и нивата на кръвната захар, както и ни помагат да регулираме теглото си.
-Те също колонизират влагалището, осигуряват необходимата киселинна среда и предотвратяват вагинални инфекции. Могат да помогнат за възстановяване на здравата вагинална флора, ако вагиналната среда е нарушена (напр. след антибиотична терапия).
-Те предотвратяват много хронични заболявания според научни изследвания като: диабет, рак на дебелото черво, сърдечно-съдови заболявания, алергии и също автоимунни заболявания.
-Облекчават коликите при кърмачета.
-Намалява нивата на стреса и благоприятства доброто настроение.