Какво представляват пробиотичните храни и напитки? 
02/09/2024
Психотерапевтът Любомира Манчева: Райският газ е най-прекият път към психиатрията
02/09/2024
Какво представляват пробиотичните храни и напитки? 
02/09/2024
Психотерапевтът Любомира Манчева: Райският газ е най-прекият път към психиатрията
02/09/2024

Венцеслав и Любомира гостуват на “Списание 8”, разказват за мисията “Темперамент”

Знаете ли коя е причината японците изобщо да не ги е грижа за излишни килограми (от наднормено тегло страдат едва 3%); децата им да не пропускат училище, защото грип не ги лови; а възрастните да живеят до дълбока старост? Проучвания в различни институти показват, че съществена причина за благополучието в страната на изгряващото слънце са… ферментиралите храни!

Микроорганизмите, които живеят в нашето тяло, са 10 пъти повече от човешките клетки! Тялото ни е огромен мегаполис, в който ние „разхождаме“ трилиони бактерии, гъби, вируси, дрожди, паразити… Когато те живеят в симбиоза – тогава сме спокойни и здрави. А когато равновесието се наруши – боледуваме. Тези малки същества се наричат човешки микробиом. Той е един от факторите, от които зависи дали ще страдаме от акне, депресия, алергии, наднормено тегло, системни инфекциозни заболявания, дори аутизъм, артрит и заболявания от метаболитен характер.

До тази истина достига и Венцеслав Велков – години наред той изпитва върху себе си различни режими на хранене, но това, което го пленява, е бързият и траен здравословен ефект на ферментиралите храни. Започва да ги изучава, да съчетава различни бактерии, да смесва техники на дива и култивирана ферментация. И тъй като от малък е свързан с готвенето, това му е страстта, решава да прави ферментирали храни.
 
Cherchez la femme!
Впечатлена от това, което любимият ù сътворява, Любомира Манчева-Велкова, психотерапевт по професия, го поощрява да сподели знанията и творенията си с други хора. Застава плътно до него, защото е убедена в благотворното влияние на тази храна лекарство върху здравето и психиката на хората.
 
„Неслучайно наричат корема „втори мозък“, а на руски дори е „живот“. Връзката на психичното здраве с чревната микрофлора отваря нова вселена за психотерапията. За мен тази съставна част липсва в лечението и превенцията на психичните заболявания не само в България, а и в практиката в световен мащаб“, казва психотерапевтът.
ТЕМПЕрамент
На 18 октомври 2022 г. младото семейство открива Холистична творилница „Темперамент“. „Темперамент включва в себе си думата „темпе“, което е едно намигане. Защото темпе е един от основните ни продукти“, обяснява Венцеслав. Освен темпе с живи бактерии и прекрасни сандвичи с темпе и два вида салати, също с ферменти, семейната им фирма започва да произвежда и предлага на
ценителите на полезни храни  лимонада и пробиотичен кетъринг.
 
Лимонадата се прави с предварително заредена (с плазма на Кеше – GANS и с други уреди от различни традиции) вода и с комбинирана ферментация. Така освежаващата напитка се насища с полезни микроорганизми. Достатъчно е човек да приема от 50 до 100 мл на ден, за да задоволи нуждите на организма от полезни микроорганизми. Те гонят „лошите“, а тялото се чисти от токсини и натрупани шлаки, обяснява Венцеслав. Разносът пък е на пробиотични тарталети (кошнички), пълни със солен или сладък ферментирал пълнеж.
 
Как да храним биома
Живите бактерии, които човек приема с храна, са несравнимо по-ефективни и полезни от който и да е пробиотик от аптеката. Но е важно да кажем, че за да останат дейни в организма тези малки войничета, трябва да се грижим за тях. Добрите микроби обичат растителни, зърнени и бобови храни, семена и ядки. Радват се на пребиотици като корени на цикория, чесън, праз, лук, узрели банани и овесени ядки. Пакетираните хранителни изделия с консерванти и антибиотиците буквално ги убиват, а прекомерният прием на месо и животински храни създава среда, която не е подходяща за тях.

И още нещо много важно – „Доказано е, че състоянието на съзнанието повлиява на микробиомния баланс. Обновяването, овладяването и равновесието на чревната флора върви ръка за ръка с работа върху съзнанието. Трайната промяна изисква работа с мисловните модели, системата от вярвания и не на последно място – с наличието на ясно вътрешно намерение за себепознание“, обяснява Любомира. Ако сме сърдити, ядосани или разстроени „лошите“ бактерии вземат превес. Връзката е двупосочна.

За тялото и за душата
Затова Холистична творилница „Темперамент“ ще се грижи за тялото и душата едновременно. „Холистично. Това е начинът да върнем силата у човека. Той има изконното право да бъде творящ и сътворяващ. В творилницата ще себепознаваме себе си, душата си, връзката с духа дори. И ще се учим сами да пишем своята история“, обяснява вдъхновено Любомира, която от години работи с различни инструменти за лечение на психиката: психотерапия, психодрама, хипнотерапия, енергийна психология, схема терапия и семейно консултиране. Творилница „Темперамент“ предлага освен храна и психотерапия, лекции, изложби, безплатни представяния на даровити хора на изкуството. „Неслучайно датата на откриването е 18 октомври – Денят на художника, на твореца. Какъвто трябва да бъде всеки от нас!“ – заключава младата дама.

Comments are closed.